Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   CRONOGRAF – ecranul unde realitatea…

CRONOGRAF – ecranul unde realitatea devine arta

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF se va desfăşura în perioada 11-16 mai, 2010 la cinematograful ODEON. Festivalul include două secţiuni internaţionale: Secţiunea Principală şi Secţiunea CadRO, şi una locală: Secţiunea Producţii tv locale.

Lansată  ca o încercare în anul 2007, Secţiunea cadRO a devenit un element tradiţional în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF. Autori români, dar şi străini sunt invitaţi să participe în cadrul acestei secţiuni cu documentare despre români şi comunităţile româneşti de pe tot  globul. Secţiunea cadRO, unică prin specificul ei, pe lista festivalurilor de film din lume, ne oferă astfel o imagine de ansamblu a vieţii şi destinului celor ce se numesc români, oriunde ar fi ei.

La cea de-a VIII-a ediţie la Secţiunea cadRO vor participa 11 filme din 7 ţări: România, Israel, Italia, SUA, Marea Britanie, Spania şi Serbia.

Din juriul cadRO în această ediție fac parte: Vasile Arhire – Directorului Studioului Teritorial Iaşi al Televiziunii Române, Alexandru Dorogran – Director al Radio Moldova, Valentina Plugaru – cineast din Republica Moldova.

Filmele înscrise în concurs la secţiunea cadRO sunt pe cât de apropiate din punct de vedere al tematicii, pe atât de diferite din perspectiva unghiurilor de abordare şi a locurilor unde au fost surprinse personajele lor.

Un documentar care descoperă comunitatea românească din SUA, aşa cum este văzută atât de românii din interiorul ei, cât şi de străinii care au intrat în contact cu aceasta este „Comunitatea Română din SUA”. Autorul filmului, Irina Mihu, încearcă să descopere dacă există o comunitate românească puternică în America, dacă ea este unită şi solidară. Totodată, îşi propune să afle dacă românii de acolo se implică în viaţa social – politică americană.

O altă  peliculă ce reflectă momente din viaţa unei familii fericite de români din Serbia este „Mândruliţa Pup De Tandafir”. Eroina pictează motive româneşti, iar soţul ei, solist vocal amator, cântă melodii populare româneşti autentice din Banatul Sîrbesc.

Filmul „A fost odată în Transilvania” prezintă cronica unor întâmplări zguduitoare petrecute pe teritoriul Transilvaniei în timpul celui de-al II-lea Război Mondial şi aduce la lumină adevăruri şocante despre calvarul unor oameni care au supraveţuit masacrelor de la Ip şi Treznea.

Documentar „Ca la Moldova” ce traversează perioada de tranziţie în Republica Moldova şi prezintă povestea unor oameni a căror identitate naţională a fost dezmembrată pe parcursul existenţei Uniunii Sovietice, poartă titlul.

Concetăţenii noştri îi întâlnim şi în „Povestea lui Nicolai şi legea reîntoarcerii”, o producţie din Israel despre soarta migranţilor, eroul principal fiind un ţăran din România.

Documentarul „Gara de Nord – copii  străzii”, după cum sugerează şi titlul este vorba despre copii care au ajuns să cerşească pe străzile Bucureştiului Ce s-a schimbat pentru aceşti copii odată cu  prăbuşirea dictaturii ceauşiste?

Filme ce surprind cotidianul unor bătrâni sunt „Endgames” şi „Constantin şi Elena”. Primul film prezintă o zi din viaţa unor pensionari în contextul României post-comuniste, iar cel de-al doilea, viaţa de zi cu zi a unui cuplu de bătrâni documentat timp de un an. „Omul care şi-a purtat crucea” este o oglindă a amintirilor unui bătrân care a cunoscut calvarul închisorilor comuniste din România.

Portretul unei generaţii care conturează trecutul, prezentul şi un posibil viitor al Apusenilor este reprezentant prin povestea a trei tineri în filmul „Apuseni la viitor”. Originari din Munţii Apuseni, aceştia explorează şi studiază folclorul în zona de origine a familiilor lor.

Proiecţiile secţiunii cadRO se vor derula în zilele de 12,13,14 mai cu începere de la orele 10. După proiecţii publicul are posibilitatea să dialogheze cu autorii prezenţi la festival.